Zaklad produkcji czekolady i artykulow cukierniczych wiepol zaklad pracy chronionej

Czekolada stanowi samym spośród najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, składa się ją w moc wersjach. W niemal każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym okresem jej produkowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w wyniku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż jaki materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona dobrze w mechanizmie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów obejmuje ona budowę sypką, którą mieni się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do pracy czekolady niezbędne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się także na ciepło jak natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.