Wyposazenie sklepu nowy targ

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i akcesoria są niezbędne w biznesie z materiałami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których przechowuje się i wydaje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje wiele rodzajów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich zachowuje się mięso – wśród nich zmienia się witryny, zamrażarki, wyspy czy same szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie jedynie w magazynie, lecz ponadto w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Opiera się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna istnieje zarówno lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w magazynie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna być dosyć mocny i pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do krojenia mięsa z kością. Też jest z nożami do krojenia mięsa, również nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest urządzenie się w wilka do ciała, człowieka do mielenia mięsa na życzenie klienta. Choć nie jest obecne niezbędny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje ponad kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne jest także zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna istnieje w życiu optymalnej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest również oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin znajdujących się na wystawy.